JOURNALISTIEK # Artikel
Gepubliceerd op Afrika Nieuws.nl, mei 2008

 

In het Ethiopische Arba Minch, de hoofdstad van de provincie Gamo-Gofa, wordt al enkele jaren een uniek muziekfestival gehouden. Gedurende drie dagen trekt een bonte stoet van regionale volken aan het publiek voorbij. Zij laten hun dansen zien, maar vooral hun muziek horen aan de tienduizenden bezoekers van het festival.

Arba Minch ligt in het uiterste zuiden van Ethiopië, een gebied dat een groot aantal volken herbergt. Door de geïsoleerde ligging was hun levenswijze tot voorkort nauwelijks beïnvloed door mondiale tendensen.
Het Festival of 1000 Stars biedt een uitgelezen kans om kennis te nemen van het brede scala aan culturen dat Zuid-Ethiopië rijk is. Het zou zelfs een enthousiaste reiziger maanden kosten om al deze volken afzonderlijk te bezoeken. De artiesten zijn afkomstig uit tribale groepen die leven als kleinschalige landbouwers, veehoeders of jagers-verzamelaars. Ze zijn overwegend zelfvoorzienend en volledig afhankelijk van wat de natuur biedt. In meerderheid zijn ze aanhangers van een animistisch wereldbeeld.

“Een van de doelstellingen van het festival is de verbroedering van de volken in het Ethiopische deel van de Rift Vallei.” Dat zegt programmamedewerker Temesgen H. Gabriël. Hij is al een paar jaar betrokken bij de festivalorganisatie die kantoor houdt in een piepklein winkelpand in Arba Minch. “Het kost ons acht maanden om alles te organiseren. De performers komen van afgelegen plaatsen, spreken verschillende talen en hebben een sterk uiteenlopende cultuur. Wat hen bindt is de muziek, een universele taal die door het grote publiek moeiteloos wordt opgepikt.”

Bewustwording van de eigen cultuur
Volgens chef organisator Befetary Asefa Chombea is bewustwording van de eigen cultuur een belangrijke doelstelling van het festival. “Pas als mensen de waarde van hun traditie erkennen kunnen ze daar trots op zijn. Iedereen is uniek. Iedereen is een ster, dat is de boodschap die we willen geven.”
Vandaar de benaming Festival of 1000 Stars. Chombea refereert hiermee aan sterrenstatus in de popmuziek. “Daar gaat doorgaans één persoon met de eer van een band strijken. Bij ons zijn alle artiesten even belangrijk.”

Dat er nog heel wat wederzijds begrip te kweken valt blijkt uit de reacties in de straten van Arba Minch. De meeste mensen kunnen het festival en de kleurrijk uitgedoste stammen wel waarderen. Maar sommigen doen lacherig over wat ze ‘de invasie van het platteland’ noemen. Opmerkingen als ‘naaktlopers’ of ‘primitievelingen’ zijn niet van de lucht.

Werden de twee eerdere edities van het festival nog opgezet met steun van het Britse Global Music Exchange. De laatste aflevering, in december 2007, is vrijwel geheel georganiseerd door de lokale staf van de in Arba Minch gevestigde Gughe Indigenous Art and Music Association (GIAMA).

Millennium Festival
De Ethiopische jaartelling loopt zeven jaar 'achter' op de onze. De tijdrekening is gebaseerd op de Alexandrijnse of Koptische kalender. Nieuwjaarsdag valt op 11 september (in een schrikkeljaar op de 12e). Bijzonder is dat 2007 volgens de Ethiopische kalender het jaar 2000 is. Dit festival gold dan ook als het Millennium Festival.

 

 
 
 

 

 

 

 

Op het festival waren ruim duizend performers aanwezig, van meer dan vijfenvijftig verschillende volken, zoals de:

Alaba, Amaro, Arbore, Ari, Baiso, Bana, Basketo, Birale, Bench, Birale, Burji, Chara, Dasenich, Dawro, Derashe, Dizi, Dorze, Gamo, Ganjule, Gawada, Gedeo, Gedicho, Gofa, Gurage, Guji, Hadiya, Hamar, Kafa, Kambata, Karo, Konso, Konta, Kore, Kwegu, Maji, Male, Me'enite, Melo, Murle, Mursi, Nyangatom, Oyda, Shabo, Shekicho, Sidamo, Silte, Sheko, Suri, Tsamai, Wolaita, Yem, Zayse.

© Matthijs Blonk/mei 2008

 

Meer foto’s en video’s van Ethiopië >>

 

Living Art, volken van de Omo Vallei - Ethiopië
De fotografen Bertie & Dos Winkel maakten een schitterend fotoboek over acht volken in de Omo Vallei.
Tekst en inleiding zijn van Matthijs Blonk. Meer info >>

 

Gerelateerde onderwerpen:
> Afritsbroek zoekt dierenhuid
Toerisme, en de drijfveren achter het reizen.
> De jacht op de Mursi
Even snel een 'schotellip' fotograferen.
> Groeten terug, de lachspiegel
Over het programma Groeten uit de rimboe/Groeten terug/Toast Kannibaal
> Etno-fotografie te kijk
Onthutsende beelden bij 'De bril van Anceaux'.

Top

> Terug naar Journalistiek